S Hyvidem na jistotu a šance, kterou je škoda nevyužít

Aktuality
Hyvido

Hybridní ozimé ječmeny dodáváme na český trh od roku 2014. Od té doby už máme zcela nové portfolio hybridů, které svými vlastnostmi pokrývají podmínky pěstování v ČR. Najdete v něm od čistě klasových po čistě kompenzační typy hybridů. Abychom zjistili maximum informací o vhodnosti odrůd do různých podmínek, probíhá jejich testování v rámci poloprovozních i maloparcelkových pokusů. Mnohé z nich prezentujeme v rámci polních dnů a dalších demonstračních akcí.

Jednou z příležitostí, kde bylo možné vidět Hyvido na vlastní oči, byl například polní den v Břilicích, který jsme pořádali ve spolupráci se společností VP Agro.

Jak se dařilo Hyvido porostům v loňkém testování?

Právě v poloprovozních pokusech v Břilicích přinesl v sezoně 2019 klasový typ hybridního ječmene Baracooda úrodu 9,71 t/ha. Své schopnosti potvrdily také naše dva novější hybridy, Galileoo a Toreroo. Obě odrůdy patří do kompenzačního typu, které tvoří úrodu počtem odnoží. Vyznačují se velmi dobrou odolností proti poléhání a mimořádnou zimovzdorností. Galileoo dosáhl úrody 9,84 t/ha a Toreroo rekordních 10,20 t/ha.

Jako kontrola se do pokusů vždy zařazují běžně pěstované výkonné liniové odrůdy. Jsou i situace, kdy může svým výkonem liniová odrůda předčit odrůdu hybridní, ale dle grafu 1 se jedná spíše o výjimky. I v rámci například řepky se za určitých podmínek dokážou liniové odrůdy prosadit v konkurenci odrůd hybridních. Za léta testování se jednalo v průměru o 0,75 t/ha navýšení oproti liniovým odrůdám.

Graf 1

Hyvido navýšení výnosu

Proč dosahují hybridní odrůdy ječmene výborných výsledků?

Na úvod si pripomeňme hlavní rozdíly mezi hybridním ječmenem a klasickou liniovou odrůdou. Za původem každého hybridu stojí důkladný výběr rodičovských komponentů. Díky vhodnému výběru je možné dosáhnout požadovaného heterozního efektu, který se projeví vyšší vitalitou a na ni navazují další benefity.

První rozdíl ve formě sníženého výsevku můžeme pozorovat hned během setí. Díky vyšší kvalitě můžeme porosty zakládat s nižším výsevkem, protože hybridní rostliny disponují vyšší energií klíčení, rostou rychleji a jsou zdravější. Kořenová soustava je díky heteroznímu efektu v porovnání s liniovými odrůdami podstatně mohutnější a s vyšším podílem bočních kořínků umožňuje rostlině lepší příjem živin a vody, rychlejší vývin odnoží, nových listů a silnějšího stébla.

Na první pohled se hybridní ječmen od liniových liší vyšší vitalitou a charakteristickým robustním růstem, který je zřejmý už na začátku vegetace.

Hybridní ozimý ječmen je možné vysévat později, než je zvykem. V tomto případě se sice může stát, že rostliny budou mít před ukončením podzimní vegetace méně odnoží, ale to není na závadu. Na jaře budou mít rostliny prostor pro další rozvoj. Stačí hned, jak to bude možné, dodat rostlinám dusík, nejlépe se sírou. Díky vysoké odnožovací schopnosti rostliny zpoždění z podzimu rychle doženou. Na konci odnožování přihnojíme dusíkem, aby měly zakládající se klásky dostatek výživy. Potom už zbývá jen čekat na čas sklizně.

Hyvido

Prémiové moření Vibrance Star chrání váš porost také před Rhizoctonia a Typhula.

Hybridní odrůdy ozimých ječmenů Syngenta

Baracooda

Jako zástupce klasového typu dosáhla Baracooda průměrné úrody 8,48 t/ha, přičemž ve dvou lokalitách přesáhla 9 t/ha. Nejvyšší úroda byla v lokalitě Jinín (9,20 t/ha) a v lokalitě Loštice (9,13 t/ha). Baracooda je známá vysokým potenciálem úrody. Vyniká velikostí klasu, vysokou objemovou hmotností a HTS. Odrůda je určena hlavně pro intenzivní pěstování, jež vedou k vysoké úrodě.

Galileoo

Hybrid určený do všech oblastí určených pro produkci ozimého ječmene. Hlavní předností je kombinace vysoké odnožovací schopnosti a velkého klasu, které ho předurčují právě k použití v různých pěstitelských podmínkách.

Krásné úrody 9,90 t/ha bylo dosaženo v lokalitě Jinín, následovaly lokality Loštice (9,00 t/ha), Záblatí (8,63 t/ha) a Radovesice (7,40 t/ha). S průměrnou ůrodou 8,73 t/ha ze čtyř lokalit patřila odrůda Galileoo k nejúrodnějším během minulé sezony. 

Dalším benefitem je velmi dobrá zimovzdornost a dobrá odolnost vůči padlí a rzím. Z kvalitativních parametrů vyniká vysokou hmotností tisíce zrn. Galileoo se hodí pro intenzivní podmínky pěstování.

Toreroo

Je typická kompenzační odrůda. Vyniká vysokým odnožovacím potenciálem v kombinaci s vysokou zimovzdorností. K jejím přednostem patří také zdravotní stav a stabilita stébla. Toreroo je vhodné pro pěstování do všech oblastí, doporučuje se také do výše položených a méně intenzivních oblastí.

Velkým benefitem odrůdy Toreroo je i vysoká schopnost tvořit produktivní odnože v jarním období. Proto nevadí, když porost vstupuje do zimy s menším počtem odnoží.

Průměrná úroda ze čtyř lokalit byla 8,24 t/ha, přičemž nejvyšší úroda dozrála v lokalitě Loštice (9,22 t/ha). V lokalitě Jinín Toreroo dosáhlo 8,81 t/ha a velmi pěkných výsledků také v Záblatí (7,94 t/ha) a v Radovesicích (7,00 t/ha).

Hyvido

Hyvido a sucho

Závěrem bych rád konstatoval, že Hyvido potvrdilo svoji plasticitu s vysokým úrodovým potenciálem. Zima byla mírná a krátká, přezimování bezproblémové, ale rostliny trpěly jarním suchem. I přes tuto skutečnost mělo Hyvido více odnoží v porovnání s liniemi a mohutnější kořen, který mu pomohl suché období překonat. A to se projevilo na výši dosažené úrody. 

Příležitost dělá mistra

Vážení pěstitelé ozimých ječmenů,

letos jsme pro vás připravili atraktivní nabídku spojenou s výkonnými hybridními ječmeny Hyvido. Neváhejte proto kontaktovat svého regionálního obchodního zástupce, který vám vše vysvětlí. Ať je vaše úroda co nejvyšší!

Ing. Ladislav Režo, plodinový specialista Syngenta CZ, SK