You are here

Mák

Česká republika drží jednoznačný evropský primát v produkci i vývozu máku. Pěstování máku má v ČR dlouholetou tradici. Mák je pěstován ve dvou formách – jarní a ozimá – přesívková forma.

Mák je kulturní rostlina, která se zřejmě v oblasti Středozemního moře pěstovala již v 6. tisíciletí př.n.l. Patří do čeledi Papaveraceae. Mák setý je jednoletá bylina s lodyhou 0,3 až 1,8 m vysokou, na řezu vyplněnou dření. Zubaté až vykrajované listy objímají stonek, květy jsou nejčastěji bílé s fialovou skvrnou. Plody jsou mnohosemenné tobolky - makovice.

Mezi nejzávažnější choroby a škůdce patří: srdéčková hniloba – fyziologická choroba způsobená nedostatkem bóru, spála máku – objevuje se na slévavých půdách s půdním škraloupem, plíseň maková (Peronospora arborescens) – objevuje se nejčastěji za deštivého počasí, helmintosporióza máku (Dendryphion penicillatum, Pleospora papaveracea ) – nejzhoubnější choroba, sníží výnos až o 80%. Mezi nejčastější škůdce patří krytonosec kořenový (Stenocarus ruficornis) – larvy vyžírají chodbičky v kořenech, krytonosec makovicový (Ceutorhynchus maculaalba) – larvy vyžírají vnitřní přehrádky makovic a zabraňují tak vývinu semene, mšice maková (Aphis fabae) – saje na všech částech rostlin a ty se pak deformují, žlabatka stonková (Timaspis papaveris) - larvy vyžírají pletiva vodivých svazků.

Schéma technologie ošetření máku