Stát při sobě

Aktuality
Erik Fyrwald, výkonný ředitel Syngenta Global.

Vloni v létě jsem cestoval do severní Itálie, abych navštívil některé místní farmy a kancelář Syngenty v Miláně. Kdo někdy projížděl vlakem na trase z Bazileji do Milána ví, jak ohromující je to zážitek. Pod mohutnými horami leží hluboká modrá jezera, posetá plachetnicemi klouzajícími v letním slunci.

Po noci strávené v Miláně jsme cestovali přes Lombardii a Piedmont, rozsáhlou kopcovitou krajinou s úrodnou půdou, která se proslavila produkcí hroznového vína a lískových ořechů. 

Vlevo Erik Fyrwald, výkonný ředitel Syngenta Global. 

Tato šarmantní oblast s malebnými vesničkami, srdečnými lidmi a výborným jídlem je známa po celém světě. Strávili jsme příjemný letní večer s pěstiteli vinné révy a dalšími farmáři na terase krásné restaurace obklopené letitými stromy.

Během vášnivé diskuze o zemědělství zapadalo slunce a já si užíval nejlepší těstoviny a víno, jaké jsem kdy ochutnal.

Teď sleduji aktuální zprávy a je stále těžší vzpomínat na tyto krásné okamžiky. Jsem hluboce zarmoucen záběry prázdných ulic v Miláně a přeplněných nemocnic a faktem, že Itálie  byla jedna z nejvíce zasažených zemí pandemií koronaviru, dokonce s vyšší úmrtností než hlásila Čína.

Jak se to mohlo stát? Co můžeme dělat, abychom překonali tuhle celosvětovou zdravotní krizi a všichni společně se z ní dostali?

Jako CEO společnosti Syngenta jsem strávil spoustu času cestováním po světě, setkáváním s farmáři, kteří spoléhají na naše produkty, služby a rady, aby vypěstovali plodiny, které nás všechny nasytí.

V roce 2019 jsem se setkal s pěstiteli v patnácti zemích s velmi rozdílnou kulturou a ekonomikou. Lidé tam pracují na nejrůznějších typech farem. Bez ohledu na tyto rozdíly měli všichni jednu věc společnou. Obrovskou vášeň pro pěstování plodin, odhodlání nasytit svět a starat se o naši planetu.

Tito lidé milují svoji práci. Tak jako my v Syngentě.

Nový koronavirus představuje velkou výzvu pro zemědělce, pro Syngentu a samozřejmě pro celý svět. Globální rošíření onemocnění COVID-19 už zničilo mnoho životů a další miliony lidí žijí ve strachu. Naše společnost se vyrovnává s problémy od ztráty práce, přes starost o členy rodiny - mladých i starších, a to všechno v čase, kdy se zároveň přizpůsobuje novým společenským pravidlům a postojům.

Přijímáme všechna dostupná opatření, abychom chránili naše zaměstnance. Pracujeme  z domova, dodržujeme společenský odstup, úzkostlivě dbáme na hygienu a ještě mnohem více.

Zároveň děláme všechno pro to, abychom podpořili naše zákazníky, pěstitele plodin, na které se svět bez ohledu na krizi i nadále spoléhá.

Společně se spoustou našich zaměstnenců, kteří nyní pracují z domova, hledáme nové postupy, jak pomoci zemědělcům prostřednictvím digitálních medií a inovativních technologií. Častěji školíme pěstitele online a poskytujeme agronomické poradenství pomocí livestreamingu a video konferencí. Tyto nástroje mohou pomoci zemědělcům pěstovat správné plodiny ve správný čas o mnoho efektivnějším způsobem. A dokonce ulehčí i řízení velkých podniků, kdy díky současné situaci chybí lidé.

Tato krize ukazuje, jak je dnešní svět propojený. Vypadá to možná složitě, ale může to přinést nová, nevšední řešení. Řešení, která kombinují společné postupy, aby naplnila základní lidské potřeby.

V současné době jsou farmáři po celém světě hrdinové, kteří pokračují v zabezpečení spolehlivé dodávky zdravých plodin. Jsme hrdí, že naše odvětví hraje klíčovou úlohu v jejich podpoře.

Letošní rok vejde do historie nejen pandemií, ale také spoustou důkazů jak lidé stojí při sobě. Jak jsme spojili síly a podpořili úsilí těch, kdo nadále poskytují klíčové produkty a služby potřebné k životu.

Syngenta je připravená podpořit jakékoli snahy vlád jednotlivých zemí zabezpečit spolehlivé dodávky potravin.

Zemědělci dělají vše nezbytné, aby na našich stolech bylo dostatek jídla a to přes mnoho technických i osobních komplikací.

Chtěl bych všem osobně poděkovat za jejich práci.

Zároveň chci poděkovat všem výjimečným lidem v Syngentě, kteří se snaží pomáhat našim zemědělcům svou profesionalitou, inovacemi i srdcem.

Cítím pokoru před mnoha statečnými, povzbuzujícími a laskavými zdravotníky, kteří pracují v nemocnicích po celém světě, čehož mohu být svědkem. Tato doba vytáhne ze spousty lidí to nejlepší.

Dávejte na sebe pozor a zůstaňte v bezpečí.

Erik