You are here

Úplně jiné polní dny

Tiskové zprávy
19.07.2017
elatus event
elatus event

Jak bychom měli vybrat z množství polních dní jeden, který byl tento rok úplně jiný než ty ostatní, bez falešné skromnosti by to určitě byl některý z těch, které jsme věnovali novince ELATUS Era. Mikroskopy, obrazovky, binokulární lupy, záběry chorob ve velkém rozlišení z elektronických mikroskopů, 3D snímky, 360° video – to vše se dalo vidět na poli.

Pět stanovišť, pět prezentací, pět témat

V samotném úvodu polního dne Ing. Petr Kabelka, ředitel marketingu Syngenty, přiblížil důvod konání této mimořádné akce – představení nové účinné látky SOLATENOL a s ní nového fungicidu ELATUS Era. Tato účinná látka byla uvedena už v řadě zemí světa a v letošním roce i v sousedním Německu. U nás je přípravek zatím v registračním řízení, nicméně v příštích sezonách se na něj mohou těšit i naši pěstitelé. Po úvodních slovech Petra   Kabelky   pozdravili   návštěvníky i zástupci pracovišť, na kterých se akce konala – Ing. Milena Bernardová, vedoucí zkušební stanice Kluky, a Ing. Václav Merunka, vedoucí pokusných stanic Výzkumného  ústavu  rostlinné  výroby.
Nato jsme se na poli rozdělili do několika skupin, které byly pojmenované podle vlastností představované novinky. Tak se někteří návštěvníci mohli chlubit sloganem Jsem nejsilnější, jiní hrdě nesli nápis Jsem záruka stability, nejen kutilům se líbilo označení Se vším si poradím. Další skupiny dostaly odznak Začínám novou éru a nakonec slogan Vydržím nejdéle, o který byl mezi muži zájem pochopitelně největší. Usměvavé hostesky své skupinky provedly mezi jednotlivými stanovišti, kde byly připraveny opravdu netradiční přednášky.

Budoucnost ochrany obilnin

Největší stan patřil tématu, které se dotýká všech pěstovatelů. Spolu s Petrem Kabelkou si návštěvníci mohli položit otázku, co čeká obilniny v budoucnosti. I když nemáme křišťálovou kouli ani schopnosti Nostradama, existuje více indikátorů, ze kterých se vývoj v této oblasti vyčíst dá. Světová populace roste, cesta za objevem a vývojem nové účinné látky je čím dál tím těžší a komplikovanější a rezistence na ty již existující účinné látky se pomalu ale jistě začíná projevovat na každém poli. Problémem je i nešťastný dlouhodobý deficit vláhy a úbytek orné půdy. Naštěstí je Syngenta lídrem v inovacích, a proto se budoucnosti nebojíme. Důkazem je i nová účinná látka SOLATENOLTM, která unikátním způsobem řeší choroby v obilninách.

Tajemství SOLATENOLU

Kdo jiný by měl představit novou účinnou látku než ředitelka technické podpory Renata Salavová. Její nadšení z vlastností této novinky se přenášelo na všechny, kteří poslouchali. SOLATENOLTM byl vyvinut v době masivního rozšíření rzi v sóji, kdy tradiční účinné látky z důvodu rezistence začaly selhávat. Přeměnit potřeby zemědělců do podoby něčeho nového a fungujícího nebylo jednoduché. Třicet zkušených vědců prozkoumalo více než 800 kandidátů – účinných látek. Vyplatilo se. Na svět přišel SOLATENOLTM , nejnovější a nejsilnější karboxamid. S ním i excelentní účinnost na rzi a ostatní choroby jako například braničnatky, hnědou skvrnitost, rynchosporiovou a ramuláriovou skvrnitost. To vše zabalené do špičkové formulace pro rychlý příjem, silnější a dlouhodobější účinnost. Pokud si myslíte, že tyto vlastnosti produktu stačí na to, aby byl jedničkou na trhu, máme pro vás překvapení.  SOLATENOLTM obilninám přináší další benefity – je stabilní a zabezpečuje kompletní ochranu listu, což vede ke zvýšení výnosu. K tomu ještě přidejte nízkou volatilitu, ochranu před deštěm, UV zářením a metabolickými procesy v rostlině, nízkou rozpustnost ve vodě a vysokou rozpustnost v tucích. Tak co? Stačí tyto atributy na to, abyste se rozhodli vyzkoušet ho i vy?

3D okénko

Po informacích o vlastnostech nové účinné látky jsme se mohli vydat na cestu netradičního objevování. Na dalším stanovišti na nás čekaly 3D brýle, video a kolegyně Eva Kabylová. Velkoformátové fotografie chorob snímané elektronovým mikroskopem byly opravdu expresivní. A když jsme si ještě k tomu nasadili 3D brýle, nabyly úplně jiných rozměrů. Prezentace byla obohacená i o 360° video, které ukazovalo, jak SOLATENOLTM  účinkuje přímo na poli, takže jste na tomto místě na téma ochrana obilnin nahlíželi doslova z více úhlů pohledu. Eva jednotlivé snímky chorob komentovala a jejich projevy odborně komentovala, a tím se určitě přičinila o nevšední zážitek, který se jen tak nevidí.

Mikrosvět pod lupou

Ty, kteří měli pocit, že fotky na předešlém stanovišti nejsou reálné, ale jsou to jen modely vytvořené z plastelíny, vyvedl z omylu Jaroslav Šubr z Trutnova. Právě on vládl slovem a mikroskopem v dalším stanu s názvem Mikrosvět pod lupou. Pokud se do mikroskopu nedíváte často anebo nevíte, co přesně máte na listech hledat, po této přednášce již nebudete tápat, neboť je vám mnoho věcí jasnějších. Kromě odborného výkladu jsme naživo mohli vidět přenos vzorků ze sklíčka na velkou obrazovku, kde pan Šubr ukazoval, hodnotil, vysvětloval. A pro ty, kteří měli chuť se podívat sami a opravdu zblízka, byly připravené bino lupy a na nich několik zajímavých vzorků na vyzkoušení. Musíme zkonstatovat, že dostat návštěvníky z tohoto stanu, aby nezmeškali další prezentace, bylo těžké, jelikož měli mnoho otázek.

Vidět znamená věřit

Určitě si mnozí z vás po předchozí prezentaci kladli otázku, že teorie je sice pěkná, ale co praxe? Na to jsme byli připraveni, především naše kolegyně Václava Spáčilová, která čekala na poli. I když díky suchu nebyly podmínky pro ukázku na poli ideální, její prezentace byla zajímavá a určitě i užitečná.

Poslední přednáškou však překvapení nekončila. Ve velkém stanu na nás totiž čekal Petr Koukolíček a jeho gastronomicko-alchymistické vystoupení. Molekulární kuchyně je propojení chemických a fyzikálních poznatků se znalostmi přípravy pokrmů. Z běžně dostupných surovin se připravují speciálním způsobem jídla, jejichž původ byste podle jejich tvaru určitě neuhádli. Například takový hovězí vývar ve tvaru špaget, míchané drinky v pevném skupenství, bramborový salát v pěně, chroupavé kapučíno. Někdy tak bufetový stůl připomíná amarouny z kultovního seriálu Návštěvníci. Zážitek je nejen pozorovat Petra, jak se při přípravě jídla baví, ale i všechny, kteří mají odvahu, aby ochutnali. Veselý program plný emocí, i tak bychom mohli nazvat polní den po této závěrečné tečce.

Samozřejmě nechyběl ani tradiční oběd, zmrzlina a pěkný dárek. Pokud jste na naše polní dni nemohli přijít, je to škoda, ale slibujeme, že v souvislosti s Elatusem Era pro vás připravíme ještě další překvapení.