Cerkosporióza

Plodiny

  • Řepa cukrová

Příznaky, možnosti záměny

Chorobu způsobuje mikroskopická fytopatogenní houba Cercospora beticola. V konidioforech tvoří dlouhé, štíhlé, vícebuněčné konidie. První příznaky se obvykle objevují počátkem léta, často nejdříve na červené řepě, která je na napadení citlivější. Příznakem choroby jsou obvykle velmi charakteristické nekrózy (skvrny) na vnějších listech o průměru 2–5 mm se světlejším středem (bílým nebo béžovým) a tmavým okrajem (hnědým nebo fialovým). Uvnitř skvrn je rozpoznatelné stříbrošedé mycelium. Za určitých podmínek (odrůda, poča- sí, výživa) mohou být skvrny i méně typické se světlejším okrajem nebo může jít o světle hnědé skvrny s difuzním okrajem. S postupným vývojem napadení se listové skvrny slévají do velkých léz. V konečném stadiu dochází k úplnému odumření s jasně rozeznatelnými tmavě lemovanými skvrnami a stříbrošedým mycelium houby. Rostlina se odumřelé listy snaží nahradit novými, tím se zvyšuje hlava bulvy. Příznaky je možno zaměnit s příznaky ramuláriové listové skvrnitosti.

Přežívání, zdroj primární infekce

Patogen přežívá nejčastěji v půdě na rostlinných zbytcích, případně na osivu. Během vegetace se šíří výtrusy, které jsou roznášeny větrem a vodou.

Dispoziční faktory

K podmínkám vhodným pro vznik a rozvoj choroby patří vysoká vzdušná vlhkost, teploty nad 17 °C a příliš hustý porost.

Hospodářský význam

V případě silného výskytu choroby může klesnout výnos až o 20 %, cukernatost asi o 1 %, zvyšuje se obsah melasotvorných prvků a snižuje se skladovatelnost. V posledních letech se význam této choroby zvyšuje.

Metody ochrany

Chemická ochrana fungicidem se provádí v době výskytu prvních skvrn, obvykle koncem července.