Cizokrajné vánoční mlsání

Aktuality

Hana Vargová, Syngenta CZ

České vánoční speciality dobře známe. Ale víte, na jakých dobrotách si o Vánocích pochutnávají lidé v zahraničí? Byla jsem zvědavá. A tak jsem rozeslala e-maily na všechny strany, kolegům a kolegyním ze Syngenty napříč Evropou, a ptala se, co dobrého se u nich na vánoční svátky chystá.

A přišlo mi tolik tipů a milých odpovědí, že bych mohla naplnit celé jedno Syninfo. Ale tolik prostoru nemáme, tak jsem pro vás vybrala alespoň některé. Jestli rádi experimentujete, pusťte se do toho a pak nám třeba pošlete fotku a my ji otiskneme v příštím čísle.  

Recepty jsou sestaveny podle originálních receptur. Některé instrukce možná budou působit nezvykle, ale věřím, že my si s tím v české kuchyni poradíme.

Francie - v duchu keltské tradice

Vánoční mlsání od Aurelie

Sváteční večeře se skládá z několika předkrmů, podává se foie gras – místní delikatesa, ztučnělá husí nebo kachní jatýrka, ústřice, uzený losos, oblíbené je také drůbeží maso. Následuje káva s čokoládovými bonbóny a Gâteau Buche.

Buche de noel, Gâteau Buche

Buche de noel, Gâteau Buche

Typickým dezertem na francouzském vánočním stole je Gâteau Buche, piškotový dort, který připomíná dřevěné poleno právě přinesené z lesa. Recept údajně vymyslel kreativní francouzský cukrář na konci 18. století.

Aby dort působil co nejvěrohodnějším dojmem, zdobí se čokoládovou polevou, do které se vidličkou vyryje struktura stromové kůry. Ta se nakonec posype cukrem, který znázorňuje sníh.

Vánoční magie

Proč kmen? Podle staré keltské tradice se dřevo pálilo na oslavu slunovratu. Ve středověku se dřevěný kmen ozdobil barevnými stuhami a nejmladší a nejstarší člen rodiny ho společně vložili do krbu. Oheň z tohoto posvátného dřeva hořel celou noc. Když dohořel, popel se vymetl a uschoval. Lidé věřili, že má kouzelnou moc, léčí nemoci a odhání ďábla. 

Litva – Svátek koled a kůti

Inspirace od Odety

Litevci drží 24. prosince přísný půst. Smí se pouze voda, chléb a vařené fazole. Ale večeří, která začíná při východu první hvězdy, si vše vynahradí.

Vánoční menu se skládá z dvanácti chodů jako apoštolů nebo měsíců v roce. Pokrmy jsou víceméně vegetariánské, nepočítáme-li oblíbené sledě. Houbová omáčka, přílohy, brusinkový kompot, a hlavně jeden z nejdůležitějších vánočních pokrmů, „kūčiukai“ (česky kůťa), makové mléko s vánočními kuličkami.

Vánoční magie

Na vánoční stůl se rozprostře sláma. Na ni se prostře ubrus. Během večeře si každý vytáhne stéblo. Kdo má nejdelší, čeká ho nejdelší život.

Dárky nosí Kalėdų Senelis (Vánoční dědeček) v noci na 25. prosince. Děti se na ně vrhnou hned ráno. Celý den se slaví, lidé se navštěvují, hodně jí a povídají si.

kūčiukai

Ochutnáte kūčiukai ?

Ingredience

  • 500 g mouky
  • 200 ml vody
  • 15 g droždí
  • 50 g máku
  • 50 g cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli

Droždí zasypte cukrem a polovinou mouky, zalijte vlažnou vodou a nechte v teple vzejít kvásek. Potom přidejte zbytek mouky, olej, mák, sůl a míchejte, dokud nebude těsto pevné – nemá se lepit na ruce. Na teplém místě nechte cca hodinu kynout. Potom těsto ještě propracujte a rozválejte na tenké válečky. Z nich nakrájejte plátky a obalte je v mouce. Pečte do zhnědnutí, 68 minut při 180 °C.

Makové mléko

  • 1 sklenka máku
  • 2 litry vody
  • 3 lžíce medu

Mák spařte vroucí vodou a nechte jej nasáknout. Potom vodu slijte a mák několikrát umelte.   Umletý mák zřeďte horkou vodou a oslaďte medem. Hotové makové mléko nechte odpočinout a skladujte v chladu. Vánoční kuličky můžete namočit do makového mléka a nechat přes noc. Ráno je vyndejte, aby do Štědrého večera oschly. Pokud preferujete vláčnější kuličky, namočte je až před podáváním.

Maďarsko – zelí, mák a ořechy

Sbírka receptů od Šárky

V zemi řízných gulášů si lidé o Vánocích pochutnávají podobně jako u nás na rybí polévce. Jen místo kapra Maďaři preferují sumce. Následují rybí řízky a top složkou vánočního menu je plněné kyselé zelí. Co se sladkostí týče, pečou se perníčky a nejtradičnější vánoční pečivo jsou bejgli ořechové nebo makové rolády.

Plněné zelí

Plněné zelí

Ingredience

  • 400 g mletého vepřového masa
  • 300 g uzených vepřových žeber
  • 1 vejce
  • 80 g rýže
  • 100 g uzené slaniny
  • 1 kg zelí
  • 8 nakládaných listů zelí
  • 50 g sádla
  • 2 cibule
  • 1 stroužky česneku
  • 200 ml creme fraiche
  • 30 g hladké mouky
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka
  • mletá paprika

Postup

Mleté maso smíchejte s polouvařenou rýží, opečenou cibulkou, osmaženou slaninou, vejcem a bylinkami a dobře promíchejte.

Ze zelných listů odstraňte tuhou žilnatinu. Na rozložené listy nandejte připravenou směs, ohněte okraje a stočte.

Druhou polovinu zelí rozložte na dno pánve, na něj poskládejte plněné listy, uzená žebra,  zbývající zelí a duste pod pokličkou. Potom maso a plněné zelné listy vyjměte a omáčku přiveďte k varu. Hotové listy servírujte v hlubokém talíři přelité omáčkou. Nakonec nandejte nasekané uzené žebro a můžete dochutit zakysanou smetanou.

Rybí polévka

Ingredience

  • Kapr, sumec nebo jeseter
  • 1 kg malých sladkovodních ryb
  • 1 cibule na 1 kg ryby
  • 1-2 kuličky zeleného pepře
  • 1-2 rajčata
  • 2 lžíce mleté ​​papriky (maďarská paprika je pro tuto polévku nejlepší)
  • sůl
  • voda

Postup

Ryby umyjte, vyčistěte a odstraňte vnitřnosti, hlavy, ploutve a ocasy.

Velké ryby (kapr, sumec atd.) nakrájejte na kousky šířky prstů a osolte. Nakrájenou cibuli osmahněte na sádle. Když zesklovatí, vložte malé ryby, ploutve, ocasy a hlavy (bez očí a žaber) do pánve s cibulkou a posypte mletou paprikou. Buďte opatrní s paprikou, pokud ji spálíte, rybí polévka bude hořká!

Ihned doplňte dostatečné množství vody (cca. 3 litry) a vařte 30-40 minut. Doba vaření může být delší. To bude sloužit jako vývar pro solené rybí filé. Když se ryby uvaří, vývar rozmixujte nebo propasírujte přes cedník. Pokud je polévka moc hustá, můžete přidat vodu.

Do vývaru vložte solené rybí plátky, nakrájená rajčata a zelený pepř a přiveďte k varu. Dle chuti osolte.

Rybí polévku vařte 10 minut. Nemíchejte, aby se rybí maso neroztrhalo.

Můžete přidat nudle a získáte polévku ve stylu Baja.

Maková a ořechová roláda

Maková a ořechová roláda

Ingredience:

  • 500g hladké mouky
  • 250 g másla nebo margarínu
  • 2 celá vejce
  • 50 g cukru
  • 20 g droždí
  • 200 ml mléka
  • Špetka soli

Ořechová náplň:

  • 300g vlašských ořechů
  • 200 g moučkového cukru
  • Citrónová kůra
  • 100g rozinek
  • 100g strouhanky

Maková náplň:

  • 300g mletých mák
  • 200 g cukru
  • 200 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru

Postup

Na válu smíchejte mouku s máslem a cukrem.

Droždí smíchejte s vlažnou vodou, přidejte do moučné směsi, přidejte vejce a uhněťte těsto.

Přikryjte a nechte vykynout. Po nakynuti testo rozvalejte naneste studenou makovou nebo ořechovou náplň.

Srolujte a ohněte konce. Hotové rolády položte role na plech. Hřbet několikrát propíchjte vidličkou, potřete rozšlehaným vejcem a nechte uschnout.

Pečeme v předehřáté troubě do zlatohněda. Doporučuji pravidelně kontrolovat.

Ořechová náplň

Z 200 ml vody a cukru připravte sirup. Do směsi přidejte mleté, rozinky, citronovou kůru a strouhanku. Povařte a nechte vychladnout.

Maková náplň

Mléko přiveďte k varu. Přidejte cukr, vanilkový cukr a mletý mák. Povaříme, a ochutíme špetkou mleté ​​skořice.

Slovensko – mák do každé rodiny

Vánoční recept a poselství od Kateřiny

Slovenské vánoční opekance

Opekance, bobáľky či pupáky tradiční vánoční pochoutka, která nesmí chybět na štědrovečerním stole zejména na východním Slovensku. Pupáky se jedí ze společné mísy, aby i v příštím roce rodina držela hezky pohromadě. 

Vánoční magie

V některých oblastech středního Slovenska lidé věří, že když potřou ovocné stromy prvním odřezaným kouskem těsta z opekanců, zajistí bohatou úrodu. Jinde má jejich konzumace zabezpečit bohatou úrodu obilí. Mák v lidové tradici symbolizuje bohatství a hojnost – i proto si lidé přejí „peňazí ako maku“. Přeji, ať i vaší rodině přinesou bobáľky prosperitu a soudržnost.

Upečte si bobáľky

Ingredience

  • 200 ml mléka
  • 2 PL krystalového cukru
  • 20 g droždí
  • 300 g polohrubé mouky
  • žloutek
  • 80 g změklého másla
  • špetka soli
  • tuk na potření těsta
  • 500 ml mléka na namočení
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 g mletého máku
  • 3 PL medu případně moučkový cukr

Postup

Z vlažného mléka, 2 lžic cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek. Z mouky, žloutku, másla, špetky soli a kvásku vypracujeme v míse vláčné těsto. Necháme cca 40 minut vykynout na teplém místě. Vykynuté těsto propracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme na menší kousky. Vytvarujeme cca 2 cm silné válečky a nakrájíme na 2 cm dlouhé kousky. V dlaních vytvoříme malé kuličky. Ty položíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme olejem. Kuličky nedávejte moc blízko k sobě, aby se při pečení neslepily. Pečeme do růžova cca 20 minut při teplotě 200 °C.

Vychladlé bobáľky namočíme cca na 2 minuty do 500 ml teplého mléka. Potom je přendáme do misky, polejeme rozpuštěným máslem, posypeme mákem, přidáme med a moučkový cukr a dobře promícháme.

V miske potom z múky, žĺtka, zmäknutého masla, štipky soli a kvásku vypracujeme vláčne cesto (musí sa odliepať od stien nádoby). Cesto necháme ešte kysnúť na teplom mieste približne 40 minút.V miske potom z múky, žĺtka, zmäknutého masla, štipky soli a kvásku vypracujeme vláčne cesto (musí sa odliepať od stien nádoby). Cesto necháme ešte kysnúť na teplom mieste približne 40 minút.

Polsko – jedno místo u stolu navíc

Pečící muž Bartozs

V Polsku si o Vánocích lidé pochutnávají na tradičním pierniku nebo na sušenkách zvaných pierniczki. Byť jsou názvy podobné, jedná se o velmi odlišné pečivo. Bartosz prozradil, že někdy peče pierniczki i třikrát, protože jsou tak dobré, že do Štědrého dne zkrátka nevydrží.

Ani v Polsku nesmí během vánočního hodování chybět mák. Připravují se kluski z makiem. Jsou to v podstatě nudle s mákem vylepšené o med, skořici, mandle, lískové ořechy a rozinky. Když nudle vyměníte za pšeničná zrna, vznikne kutia. Údajně nevypadá moc lákavě, ale je velmi chutná. Bartosz peče každý rok svou oblíbenou, údajně velmi jednoduchou buchtu. No, posuďte sami…

Kynutá hvězda s mákem

Vánoční večeře začíná, když se na obloze objeví první hvězda. U vánočního stolu je vždy vyhrazeno jedno místo pro nečekaného hosta, kdyby zavítal někdo potřebný a osamělý.

Kynutá hvězda s mákem

Ingredience

  • 500 g pšeničné mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru
  • 180 ml mléka
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • 1 vejce pro potření těsta
  • 300 g mletého máku

Poleva

  • 1 polévková lžíce horké citronové šťávy
  • cca 1/2 šálku moučkového cukru

Mouku nasypte do mísy, udělejte důlek, do něho nadrobte droždí a zasypte cukrem. Postupně přidejte teplé mléko a vše smíchejte. Zasypte pár lžičkami mouky. Zakryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočívat.

Jemně vmíchejte vejce a teplé rozpuštěné máslo a těsto 10 - 15 minut propracujte. Musí být hladké a pružné. Zakryjte a nechte asi 45 minut kynout.

Potom těsto propracujte na válu posypaném moukou a rozdělte na čtyři části. První část  vyválejte na placku o průměru cca 25 cm. Položte ji na plech vyložený pečicím papírem a potřete 1/3 máku. Nechte cca 1 cm široký okraj.  Následně vyválejte druhou placku, položte na první a znovu potřete mákem. Stejně tak pokračujte s poslední vrstvou těsta. Celý koláč nakrájejte na 16 “paprsků” – skrz všechny tři vrstvy, střed zůstane vcelku. Vezměte celý jeden “paprsek”, tedy tři paprsky ležící na sobě a smotejte je dohromady (dvakrát otočte po směru hodinových ručiček). To samé udělejte se sousedním paprskem, ale ten zamotejte proti směru hodinových ručiček, aby se stočily proti sobě. Konce obou paprsků spojte. Pokračujte, dokud takto nespojíte celý koláč. Potom nechte 20 minut odpočívat.

Troubu předehřejte na 180°C, potřete rozšlehaným vejcem a pečte cca 25 minut do zlatohněda. Po upečení nechte mírně vychladnout a polijte polevou. Tu připravíte smícháním teplé citronové šťávy s moučkovým cukrem.

Starodávný polský perník

Starodávný polský perník

Na perník je nejlépe zadělat 4-6 týdnů a upéct týden před Vánocemi. 

Ingredience

  • 500 g medu, např. z akácie
  • 1,5 šálek cukru (může být i méně)
  • 250 g másla
  • 1 kg pšeničné mouky
  • 3 vejce
  • 3 lžičky jedlé sody
  • 125 ml mléka
  • půl lžičky soli
  • 2 sáčky perníkového koření (po 40 g )
  • 1 kg švestkových povidel

Med, cukr a máslo zahřejte a postupně přiveďte k varu.  Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Nechte vychladnout.

Sodu rozpusťte v mléce, přidejte vejce, sůl, perníkové koření a mouku. Těsto opatrně propracujte a vložte do kameninové, skleněné nebo smaltované nádoby. Zakryjte utěrkou a odložte na 5-6 týdnů na chladné místo (může být i v lednici). Během zrání těsto ztuhne a jde dobře rozválet. Stačí lehce posypat moukou.

Pečeme 5 – 7 dní před svátky

Těsto rozdělte na tři stejné části a vyválejte tři obdélníky cca 10 x 25 cm, silné 0,5 cm. Potřete je máslem a poskládejte na sebe tak, že mezi jednotlivé díly vložíte pečicí papír. Pečte 15-20 minut při 170°C. Perník hodně nabyde. Po upečení nechte vychladnout. Vychlazené pláty bohatě potřete švestkovými povidly, můžete přidat i sušené ovoce a ořechy. Jednotlivé díly poskládejte na sebe, přikryjte a nechte odpočívat na chladném místě 3-4 dny. Perník potřete čokoládovou polevou a posypte nasekanými vlašskými ořechy. Aby perník zůstal co nejdéle vláčný, zabalte ho do pečicího papíru nebo do plátěného ubrousku.

Čokoládová poleva

  • 100 g nasekané hořké, mléčné nebo bílé čokolády
  • 40 g másla

Máslo rozpusťte v malém hrnci. Odstavte, přidejte nasekanou čokoládu a nechte 2 minuty vychladnout. Potom promíchejte do hladké hmoty. Nechte mírně zhoustnout a perník potřete. Pokud dáváte přednost řidší polevě, místo másla použijte 100 ml 30% nebo 36% smetany.

Kluski z makiem

Domácí nudle

  • 250 g pšeničné mouky
  • 2 vejce a 2 žloutky
  • špetka soli

Do mísy nasypte mouku, přidejte vejce, žloutky a sůl. Ručně promíchejte, přilijte cca ¼ šálku vody a vypracujte těsto. Hnětení trvá cca 10 minut, dokud nebude těsto pružné. Potom zabalte do vlhké utěrky a nechte hodinu odpočinout. Rozválejte na tenký plát a nakrájejte na 2 cm široké a 23 cm dlouhé nudle. Postupně nudle vložte do vroucí vody. Vařte cca 1 minutu.

Maková dobrota

  • 500 g máku (4 skleničky)
  • 100 g másla
  • 1 šálek medu
  • 200 g rozinek
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g loupaných mandlí
  • 100 g sušených meruněk
  • 100 g sušených švestek
  • 100 g pomerančové kůry povařené v cukru
  • šťáva z 1 citronu nebo limetky
  • strouhaná pomerančová kůra
  • 1,5 lžíce mandlového extraktu (nebo Amaretta)
  • 2 lžíce pomerančového likéru, brandy a rumu

Mák nasypte do velkého hrnce, zalijte horkou vodou (pár centimetrů nad úroveň máku) a přiveďte k varu. Vařte 30 minut za občasného míchání. Potom nechte cca 1530 minut v cedníku okapat a namelte.

Rozinky nakrájejte na půlky a namočte na 10 minut do horké vody. Nasekejte ořechy a mandle, meruňky a švestky nakrájejte na kostičky. Přidejte pomerančovou kůru povařenou s cukrem a vše smíchejte.

Rozpusťte máslo s medem a mírně zahřejte. Přidejte připravenou směs, promíchejte a za stálého míchání zahřívejte asi 12 minuty. Potom směs přendejte do misky s mákem, přidejte citronovou nebo limetovou šťávu, strouhanou pomerančovou kůru, mandlový extrakt, pomerančový likér, brandy a rum. Důkladně promíchejte, můžete dosladit cukrem. Uchovávejte v chladničce, před podáváním nechte směs dojít na pokojovou teplotu.

Maková dobrota

Milí přátelé,

ať už slavíte Vánoce tradičně, nebo si je uděláte originální, přeji Vám, ať Vám přinesou hodnoty, které tyto magické svátky přinést mají. Lásku, klid, pohodu, sounáležitost, naději a pocit, že jste mezi svými. A bonus v podobě splněného přání ukrytého pod stromečkem jako třešničku na dortu upečeného z těch nejlepších ingrediencí. 

Vánoce perníček